Posted on

Hur blir man takläggare?

Precis som i de allra flesta yrken finns det flera olika vägar att gå om man vill bli takläggare, och självklart ska man välja den vägen som fungerar allra bäst för en själv. För att kunna jobba som takläggare eller takmontör som det också kallas för behövs ingen officiell utbildning, men det kan vara svårt att få jobb på auktoriserade takfirmor om man saknar kunskap och utbildning inom aktuella ämnen.

Därför är ett naturligt första steg att ta om du vill bli takläggare att utbilda dig. Det finns många gymnasieutbildningar inom bygg som ger dig rätt kompetens för att bli takläggare, så går du in gymnasieval tankar kan det vara ett alternativ att kolla upp gymnasieutbildningarna som finns. Oftast är programmen uppbyggda så att man läser ett generellt år med byggkonstruktion och byggprocessen och senare i utbildningen av återvinning av använt material så kan man välja inriktning och på så sätt specialisera sig ännu mer på just det yrken som du är intresserad av.

Har du redan tagit studenten och kom på lite i efterhand att det är takläggare du vill jobba som går det att komplettera sin utbildning i efterhand. Det finns både Komvux utbildningar, men också privata skolor där du kan gå och få den kunskap du vill och behöver.

Ännu ett alternativ är ju att jobba sig till den erfarenhet av takläggare man vill ha. Eftersom takläggare inte kräver något speciellt intyg eller liknande handlar arbetet mycket om vad man har för kunskap och arbetslivserfarenhet, vilket man såklart får genom att arbeta för med takläggning stockholm.

och utföra rätt arbetsuppgifter och helt enkelt lära sig under resans gång. Är du målmedveten och vet vart du vill och har bestämt dig för att det är takläggare du vill satsa på att det vara ett alternativ att ta praktik, eller gå som lärling på en takfirma och på så sätt få den utbildning och den garantitiden du behöver. Oftast brukar sådana praktikperioder också leda till att man sedan får arbete eftersom de faktiskt lärt upp dig och du har fått all din utbildning genom dem vill de ju såklart inte låta dig gå och arbete för en konkurrent istället.

Så bästa tipset är att vara duktig, flitig och visa framfötter under sin praktik så att arbetsgivaren faktiskt ser att du vill och har kompetens med takläggning stockholm osv. Då kommer dina chanser för att få jobb efter praktiken är avslutad öka enormt och du kan få en fast anställning inom ett yrke du faktiskt vill jobba och har utbildat dig till.