Posted on

Fem personer som installerar solceller

Om du ska installera solceller på huset kan du bland annat anlita en solinstallationsfirma. Det du kommer märka är dock att det inte är en person som hjälper dig i processen utan ett helt team. Solel är ett brett område som kräver många kompetenser. De fem vanligaste går vi igenom här:

Säljare

Precis som i många andra branscher är den första personen du får kontakt med en säljare från något företag i branschen. Det kan vara en gammal takläggare eller elektriker som sadlat om eller så är det en erfaren säljare som börjat arbeta med solel.

Möte och offert

Varje hus har sitt unika läge, sitt tak med sina vinklar och en hel del andra faktorer som varierar. Av den anledningen kommer säljaren vilja komma ut till er, titta på huset och sen återkomma med en offert. Kom ihåg att alla offerter är prisförslag och därmed kan du ha möjlighet att pruta på affären.

Takläggare

När du tackat ja brukar det behövas en takläggare för att köra igång nästa steg i processen. Innan man lägger upp solpaneler på taket behöver man titta närmare på taket. En takläggare bedömer hur ställningen för panelerna ska monteras och vart man helst ska sätta infästningar.

Viktigt med bra takläggare

Om företaget inte använder en takläggare eller någon som verkligen kan tak finns risken att infästningar görs fel och att taket förstörs. Ingen blir glad av ett trasigt tak, vattenskador i huset och en nyinstallerad anläggning som måste tas ned direkt.

Montör

När en takläggare har satt fästen och säkerställt grunden i projektet kan montörerna ta vid. De tar med själva solpanelerna upp på taket och sätter fast dessa i stommen. En montör behöver givetvis kunna sitt jobb och ha erfarenhet av att jobba på tak. Däremot behöver de inte elcertifikat eller liknande utan jobbar endast med att bygga ihop själva anläggningen.

Elektriker

När solelsanläggningen är uppe på taket ska alla modulerna och panelerna kopplas ihop med varandra. Hela anläggningen ska kopplas ihop med en likriktare och sen anslutas till huset och det lokala elnätet. Här behövs en elektriker som har behörighet att arbeta med ström.

Ansluta på rätt sätt

Eftersom man inte kan ansluta en anläggning hur som helst måste en elektriker vara med och se till att det blir korrekt gjort av takläggare stockholm. Det kan till exempel finnas säkringar som måste bytas för att inte allt ska kortslutas. Att koppla in el som ska tillföras till elnätet är inte ett jobb för takläggare, montörer eller någon annan som inte kan el.

Kalkylator

Något du bör komma ihåg är att bakom säljaren finns oftast någon som sköter beräkningar och offerter. En kalkylator är en person som både räknar på jobb och priser men som också håller ihop och har koll på alla offerter som görs.

Rätt pris för rätt kund

Det är givetvis viktigt att man har en struktur i sin prissättning så att kunder med liknande förutsättningar får likvärdiga offerter. En kund som jämför sin offert med någon annans vill känna att det finns en röd tråd och en logik i prissättningen.