Posted on

Så gör du för att planera din egen begravning

Det kanske inte är den roligaste saken att tänka på men att fundera kring sin begravning och hur man själv skulle vilja ha det den dagen då man inte finns längre kan vara bra av flera olika anledningar. Främst så underlättar det enormt för dom nära och kära man lämnar eftersom dom kan fokusera på att möta dina önskemål och på att hantera sorgen, istället för att lägga tid och energi på att fundera på hur dom tror att du hade velat ha det. För att planera sin egen begravning innan det är för sent kan man kontakta en begravningsbyrå för att fylla i det Vita arkivet.

Sätt dig ner och fundera

Det första man bör göra om man tagit beslutet att planera för sin egen begravning är såklart att sätta sig ner och fundera på hur man faktiskt skulle vilja ha det. Det kan vara svårt att föreställa sig sin egen död och allt som hör där till men det är viktig information att lämna efter sig till sina anhöriga. Skriv ner några punkter som känns särskilt viktiga och bolla dina tankar med någon som står dig nära om det känns lättare då.

Det vita arkivet

Det vita arkivet har funnits sedan några år tillbaka och är något man kan hitta hos en begravningsbyrå. Man fyller i flera olika frågor och man kan såklart även lämna blankt om det dyker upp något som känns svårt att svara på. Bland annat fyller man i om man vill bli kremerad eller jordbegravd, vilken kista man skulle vilja ha, om det finns någon speciell musik man vill ska spelas under ceremonin samt andra delar som hör en begravning och det sista avskedet till.

Kanske vill du att din favoritlåt ska spelas och kanske vill du att dina anhöriga ställer till med ett cocktailparty under minnesstunden för att hedra dig. Alla är olika och alla önskemål är tillåtna. Det finns gott om rader att skriva på för att få plats med den information man själv vill. Den dagen man lämnar jordelivet kan dom anhöriga med hjälp från en begravningsbyrå se om du lämnat något arkiv efter dig och i så fall får dom givetvis tillgång till det för att planera begravningen.

Hjälp hos begravningsbyrå

Vill man fylla i sitt vita aktiv kan man antingen gå in hos en begravningsbyrå för att be om hjälp men det finns även möjlighet att göra det online. Vilket man väljer beror helt enkelt på vad man själv föredrar och vilket som känns enklast. För vissa är det skönt att få hjälp och råd från någon som är väl insatt och för andra kan det kännas bättre att sitta hemma i lugn och ro. Det faktum att det finns olika valmöjligheter är bara en fördel.

Man kan givetvis planera sin begravning utan att vända sig till en begravningsbyrå för att fylla i det vita arkivet eller göra det online också. Till exempel kan man delge sina tankar direkt till någon nära anhörig eller skriva ett brev eller liknande men det är inte en lika säker metod eftersom informationen kan försvinna eller komma fram för sent.