Posted on Leave a comment

Renovera ditt hus på ett hållbart sätt 

Att renovera kan vara sjukt roligt men även något som kan väga tungt på samvetet. Allt vi gör i livet påverkar miljön på något sätt. Många väljer att göra medvetna val för att göra ett så litet avtryck som möjligt här på jorden, genom att exempelvis källsortera, cykla istället för att köra bil och utesluta kött ur kosten. Miljömedvetenhet är inte längre ovanligt utan snarare något som är trendigt och populärt över stora delar av världen. Om du vill renovera ditt hem på ett hållbart sätt är det fullt möjligt! Checka in våra 6 tips nedan för hur du kan tänka om du vill renovera ditt hus på ett hållbart sätt. 

  1. Förändra så lite som möjligt

När man dras in i renoveringstankar med takläggarengöteborg.se är det lätt att dra iväg i olika tankar och idéer på hur man ska förändra planlösningen, riva väggar och fullständigt göra om huset. Det behöver inte alltid vara så avancerat! Ta ett steg tillbaka och fundera på vilka konkreta förändringar du är ute efter. Kanske räcker det med att måla om väggarna och byta kakelfog i kök och badrum? Tänk noga igenom vad du vill förändra innan du agerar så du inte ångrar dig efter du slösat bort både tid och pengar. 

  1. Ta hjälp av proffs

För att inte göra kostsamma misstag som tär onödigt mycket på miljön kan du ta hjälp av proffs i branschen. Börja inte riva ner väggar och förändra planlösningen innan du pratat med en arkitekt. De bidrar ofta med insikter och råd som kan hjälpa dig i ditt projekt. Även om en arkitekt kan kosta en del pengar kan insikten du får spara dig pengar, tid och miljöpåverkan i projektet. 

  1. Tänk långsiktigt

Om du byter ut hela kök eller gör stora förändringar är det smart att tänka långsiktigt. Utgå från din stil och vad du gillar och försök tänka tidlöst. Kommer detta funka om 20 år? Samla bilder i en moodboard och försök föreställ dig hur saker och ting kommer se ut i ditt hem. 

  1. Använd svenska naturmaterial

Ett enkelt sätt du kan spara på miljön i din renovering är att använda dig av svenska naturmaterial. Även om vissa utländska material kan se lyxiga ut har vi mycket fina naturmaterial i Sverige, använd dem! 

  1. Miljömärkningar

När du köper produkter och material till din renovering kan du leta efter miljömärkningar. Gällande vitvaror finns det sådana med låg energiförbrukning och det finns toaletter och duschar som förbrukar lite vatten. 

  1. Återanvänd material

När du köper in material kanske du inte alltid behöver åka till byggvaruhandeln för att köpa sprillans nya grejer. Dörrar, virke och tapet kan ofta finnas second hand. Du kan även sälja eller skänka det material du får över efter renoveringen är färdig. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *